Colonial Collections Consortium
Nieuws

Sri Lanka Meerjarenprogramma

Sri Lanka verzocht Nederland om de teruggave van zes objecten die zijn geroofd uit Sri Lanka. Staatssecretaris Cultuur & Media heeft tot teruggave besloten. In het kader van deze restitutie werkt het Consortium in samenwerking met het Nationaal Museum in Colombo aan een programma voor kennisuitwisseling.

Om het meerjarenprogramma vorm te geven zijn collega’s van Rijksmuseum en Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in Sri Lanka, om kennis te maken en kennis uit te wisselen met museummedewerkers, wetenschappers en onderzoekers.

Een grote wens vanuit Sri Lanka is om samen met Nederland specifieke cursussen en workshops te organiseren in het land zelf. Zo kun je inspelen op de omstandigheden en mogelijkheden in Sri Lanka. Bijvoorbeeld: hoe kun je het behoud, beheer en toegankelijkheid van collecties verbeteren binnen de omstandigheden en mogelijkheden in Sri Lanka? En hoe kan dit worden vertaald naar lesmateriaal voor het onderwijs?

Dit meerjarenprogramma zal in 2023-2025 worden uitgevoerd onder de vlag van het Programma Internationale Erfgoedsamenwerking.

Meer informatie

Bekijk het nieuwsbericht ‘Koloniale collecties terug naar Indonesië en Sri Lanka’. Lees meer over de zes objecten: Zes objecten uit Rijksmuseum gaan terug naar Sri Lanka – Rijksmuseum