Colonial Collections Consortium
Nieuws

Junior onderzoeker koloniale archieven en museale collecties- NIOD

Locatie: Amsterdam
Max uren per week: 30.40
Max salaris: 5.090
Duur overeenkomst: 2 jaar
Solliciteer t/m: 19-11-2023 hier

Het NIOD in Amsterdam zoekt een Junior onderzoeker koloniale archieven en museale collecties (30,4 uur pw – 0,8fte).

Dit ga je doen

Als junior onderzoeker verricht je onderzoek naar historische instellingen, personen en archieven die van belang zijn bij het begrijpen van de herkomst van hedendaagse kunst- en cultuurcollecties die zich in Nederland bevinden, maar verworven zijn in een koloniale context. Je identificeert en raadpleegt relevant archiefmateriaal en documentatie rond deze historische instellingen, personen en archieven bij archief- en onderzoeksinstellingen in binnen- en buitenland. Je brengt de relevante gegevens samen, doet verslag en bewerkt de beschikbare informatie voor de totstandkoming van een serie digitaal toegankelijke zoekhulpen. Je draagt bij aan het toegankelijk maken van Nederlandse koloniale bronnen, archieven en historische contexten voor andere onderzoekers binnen Nederlandse erfgoedinstellingen of uit landen van herkomst. Ook ontwikkel en onderhoud je een voor onderzoek relevant netwerk en inventariseer je de wensen en behoeftes van potentiële gebruikers.

Dit breng je mee

afgeronde master WO geschiedenis, kunstgeschiedenis, cultureel erfgoed, archiefwetenschap of vergelijkbaar; aantoonbare affiniteit met koloniale geschiedenis en erfgoed afkomstig uit een koloniale context; aantoonbaar ruime ervaring met het verrichten van zelfstandig archiefonderzoek en het analyseren van bronnen en documentatie; affiniteit met digitale toepassingen, het verrijken van datasets en het toegankelijk maken van (digitale) hulpmiddelen, en bereidheid te werken in digitale formats; interesse in het opzetten en uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek en het schrijven van een wetenschappelijke tekst; interesse in onderzoek naar bezitsverlies en restitutie in brede zin; een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal; Je bent woonachtig in Nederland of bereid je in Nederland te gaan vestigen. Verder ben je collegiaal, communicatief, initiatiefrijk en resultaatgericht. Je werkt nauwkeurig en je weet wanneer er genoeg onderzoek is gedaan. Je kunt je prioriteiten gedurende de de dag of week snel aanpassen en je gaat goed om met deadlines.

Wat bieden wij?

Een aantrekkelijke functie binnen een klein team van onderzoekers, dat opereert in een netwerk van musea en erfgoedinstellingen en is ingebed in het academisch programma van het NIOD. Met betrekking tot de digitale zoekhulpen ben je actief binnen een landelijk consortium dat herkomstonderzoek naar koloniale collecties ondersteunt. Binnen het NIOD draai je mee in het nieuwe Kernteam Bezitsverlies en Restitutie dat zich bezighoudt met vraagstukken rond cultureel erfgoed in contexten van geweld en kolonialisme.

Wil je meer weten?

Neem contact op met Klaas Stutje, Senior Onderzoeker Expertisecentrum Restitutie, 06 55530077. Om een email met je informatievraag te sturen kun je op de naam klikken. Om te solliciteren vragen we je gebruik te maken van de sollicitatieknop op deze pagina.

Over het NIOD

Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies werd op 8 mei 1945 opgericht om met onafhankelijk onderzoek de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland en Nederlands-Indië in kaart te brengen. De laatste decennia is deze expertise uitgebreid tot onderzoek naar van massaal geweld en genociden in Europa en elders in de wereld. Het NIOD is een wetenschappelijk onafhankelijk en tegelijk sterk maatschappelijk georiënteerd instituut.

Naast wetenschappelijk onderzoek stelt het NIOD zijn collecties open voor zowel professionals als particulieren. Het NIOD is gevestigd in een monumentaal pand van het Rijksvastgoedbedrijf in het centrum van Amsterdam. Het beheert in huis 3 kilometer archief, een bibliotheek met 75.000 titels en een grote fotocollectie. Het NIOD telt ca. 75 medewerkers. Het is één van de 15 instituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Arbeidsvoorwaarden

Het salaris bedraagt afhankelijk van opleiding en ervaring minimaal 3.226 en maximaal 5.090 bruto per maand bij een full time dienstverband (schaal 10 cao Nederlandse Universiteiten/KNAW) . Dit is exclusief 8% vakantiegeld, 8,3% eindejaarsuitkering, reiskostenvergoeding, internet- en thuiswerkvergoeding en pensioenopbouw bij het ABP.

De KNAW biedt haar medewerkers een uitstekend pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden. Een pakket dat voorziet in de verschillende behoeften die medewerkers afhankelijk van hun levensfase, levenswijze of loopbaanambities hebben. Zo is het mogelijk om door wekelijks twee uur per week extra te werken het aantal vakantiedagen van 29 tot 41 dagen per jaar (bij fulltime dienstverband) uit te breiden.

Voor een volledig overzicht van de arbeidsvoorwaarden wordt verwezen naar de webpagina: werken bij de KNAW.

Diversiteit & Inclusie

De KNAW acht een werkomgeving waarin iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt van groot belang. Een werkomgeving waarin aandacht is voor individuele kwaliteit en waar ontwikkelmogelijkheden voorop staan. Samen streven we naar een inclusieve cultuur waarin we verschillen omarmen. We nodigen dan ook graag kandidaten uit die door hun achtergrond en ervaring hieraan een bijdrage willen leveren. Bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar de kandidaat die de diversiteit binnen de KNAW op deze wijze versterkt.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.