Colonial Collections Consortium
Nieuws

Sabel Diponegoro

Eind november werd een sabel van de beroemde Indonesische verzetsheld Diponegoro ontdekt op Paleis Het Loo. De kling van de sabel maakte hoogstwaarschijnlijk deel uit van het persoonlijke wapen van de prins met een legendarische reputatie, die vocht tegen de Nederlandse koloniale overheersing. Het item belichaamt zijn geest.

Het wapen combineert de Indonesische kling met een Nederlands handvat en schede. Zo raakt het wapen de geschiedenis van de Nederlandse koloniale overheersing en de Indonesische vrijheidsstrijd. Generaal Hendrik Merkus de Kock, die in 1830 de Java-oorlog beƫindigde en Diponegoro arresteerde, eigende zich het wapen toe, bewerkte het en droeg het in de jaren daarna. In dit licht is het tentoongesteld in Paleis Het Loo, samen met een portret van De Kock.

De vraag waarom het object geen deel uitmaakte van eerdere restitutieverzoeken benadrukt een essentieel punt van het onderwerp: de (digitale )toegankelijkheid van koloniale collecties. De geschiedenis en het bestaan van de sabel waren niet bekend bij zowel Nederlandse als Indonesische onderzoekers, en dus is er nooit een verzoek ingediend.

De Indonesische ambassade is door Paleis Het Loo op de hoogte gesteld van de ontdekking.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de sabel op deze pagina van Paleis Het Loo.