Colonial Collections Consortium
Agenda

Internationale Conferentie over Dekolonisatie van Musea

Het concept dekoloniseren van musea heeft verschillende betekenissen in verschillende delen van de wereld. ICOM, de International Council of Museums, richtte daarom een werkgroep voor dekolonisatie op. Tijdens de conferentie op 17 juni 2024, delen werkgroepleden ervaringen uit hun dagelijkse praktijk, waarbij vele perspectieven aan bod komen.

Sprekers uit Barbados, Benin, Canada, India, Nigeria, Pakistan, Taiwan en Zambia, evenals uit Europese landen, besteden aandacht aan wat dekoloniseren betekent voor hun werk. Discussies zullen onder andere gaan over onderwerpen als het dekoloniseren van archieven en museale collecties, samenwerking met diaspora gemeenschappen en Indigenous groepen voor het herstellen van historisch onrecht en het vernieuwen van conventionele koloniale musea.

Datum: 17 juni 2024
Tijd: 09:30 – 16:30
Voertaal: Engels
Locatie: Amersfoort (Nederland) en online
Organisatie: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, in samenwerking met ICOM, ICOM Nederland, DutchCulture en UNESCO NL